Opzet

Opzet E-learning Datageletterdheid Strategisch.

 • Branche

  Deze toegankelijke E-learning is branche- en domeinonafhankelijk ontwikkeld. Het is relevant voor publieke organisaties, private partijen en semi-publieke organisaties.

 • Instapniveau

  Je hebt succesvol de E-learning Datageletterdheid Fundamentals afgerond.

 • Resultaten

  Na het succesvol afronden van deze E-learning ben je strategisch datageletterd. Dat wil zeggen dat je een effectieve strategische bijdrage kunt leveren aan datagedreven binnen een organisatie. Bij het behalen van het eindexamen krijg je een erkend certificaat.

Doelgroep

Voor wie is deze E-learning?

Aan deze E-learning heb je het meest als je je herkent in één van de volgende functies: beleidsmedewerker, business analist, adviseur, consultant, controller, manager, strateeg, bestuurder. Je houdt je binnen de organisatie bezig op strategisch gebied binnen het proces van datagedreven werken en het is aan jou om bewustzijn en enthousiasme te creëren. Of je hebt de taak om data meer op de kaart te zetten of om als ambassadeur van datagedreven werken de organisatie 'mee te nemen' in de cultuur- en organisatorische veranderingen.

Opbouw

Een goede mix en balans tussen begrijpbare theorie, praktijkvoorbeelden, tussentijdse toetsen en herkenbare situaties.

 • Ruim 3 uur aan studiemateriaal

 • 18 verschillende topics

 • 4 tussentijdse toetsen en 1 eindexamen

Inhoud

Wat leer ik zoal in deze E-learning?

 • Praktisch afwegingskader, innoveren vanuit publieke waarden, inzet van data, inzet van AI, wet- en regelgeving & AVG, transparantie en verantwoording, monitoring en evaluatie. Organisatie gereedheid en volwassenheid: hoe test je dat? Soorten introductie (invasive/non-invasive). Volwassenheid organisatie en overgang naar opererende governance. Succes van governance, tips & trics: Data-Ethiek, Data-Governance hulpmiddelen en technieken: processen, IT, cultuur.

 • Het nut en de valkuilen van het organiseren van je data. Terminologie, architectuur, modelleren, design, opslag, integratie, warehouse. Metadata management, referentie & master data, document & content management, beveiliging. Het nut en de valkuilen van het regisseren van je data. data kwaliteit, modelleren, design.

 • Stakeholdermanagement, de kracht van kleine stappen, de kracht van balans, de kracht van leren & bijsturen, learnings & wat kan je zelf doen. Communicatie, cultuur, organisatieverandering, datastorytelling.

Praktische informatie

 • Schaalbaarheid

  Als organisatie kun je eenvoudig tientallen, honderden dan wel duizenden medewerkers met één druk op de knop toegang verlenen tot de E-learning.

 • Toegang

  Datacompetent heeft een eigen intuïtief platform waar je als organisatie eenvoudig en laagdrempelig gebruik van kan maken tegen lage kosten. Ook kan de E-learning onderdeel worden van een ander platform of van het platform van een organisatie zelf.

 • Positionering

  Datacompetent heeft een eigen intuïtief platform waar je als organisatie eenvoudig en laagdrempelig gebruik van kan maken tegen lage kosten. Ook kan de E-learning onderdeel worden van een ander platform of van het platform van een organisatie zelf.